Recension: The Nun

James Wan har gjort det igen. Det visade på en nästan full biosalong. Producent för Båda Conjuring filmerna som jag älskar.

Denna film är det mörkaste kapitlet i Conjuring serien och för alla rysarfantaster är denna helt klart ett måste på filmlistan . I en av huvudrollerna ser vi bl.a. Taissa Farmiga som är lillasyster till Vera Farmiga som spelar Lorraine Warren i Conjuring filmerna . De är båda lysande aktriser vilket ju gör filmen ännu bättre.

Här får vi följa berättelsen om hur allt började, hur ondskan nästlat sig in i ett kloster och lamslagit en hel stad. Taissa, som spelar en nunna får följa med Fader Burke till klostret i Rumänien för att föröka få stopp på ondskan en gång för alla. Men de möts av något mycket värre än de kunnat ana och inser snabbt att böner och mässor inte räcker till för att förinta denna demon.

Filmen är skrämmande, bjuder på överraskningar och har ordentligt med ”skrämselhopp”. Vacker scenografi och speciella karaktäriserade ljud som frambringar nackhåren vid varje scen man visar Valak-nunnan, det som gör att man nålar sig fast vid stolen och intalar sig att nu kommer hon och att det bara är på film.

När man tittar sig omkring på sina vänner som sitter med uppspärrade ögon, så inne i filmen och förbereder sig för den skrämmande scenen. Plötsligt dånar det i hela salongen och jag hoppar till av den plötsliga framfarten i filmen men jag lyckades hålla fast i mina popcorn denna gång också. Det är inte ofta jag hoppar till i filmer då jag oftast vet när det ska hända och inte heller blir särskilt rädd men dessa filmer har en annan effekt på mig. Dels för att det är en bra story, den är genomtänkt och har lysande skådespelare.

Det är också imponerande att det i slutet av filmerna oftast knyter ihop en början från de tidigare filmerna. Nu måste jag se om de andra Conjuring filmerna i ordning för att få hela sammanfattningen. Sedan är det bara invänta den tredje Conjuring filmen som ska ha premiär under nästa år. Längtar redan och hoppas på en The Nun 2.

/Jeanette Sundström

Kommentera.