Grinchen – för en stämningsfull jul

Grinchen är en missanpassad, hårig, grön figur som har valt att undvika allt och alla i sin hemstad Vemdalen efter en traumatisk uppväxt. Han har därför valt att bo helt själv, uppe i en grotta, i ett berg, tillsammans med sin hund. Han undviker att besöka staden och gör det bara för att fylla på skafferierna. Invånarna i Vemdalen älskar julen och förbereder sig året runt för denna högtid och i år är målet att göra julen tre gånger så stor. Detta kan inte Grinchen acceptera och beslutar sig för att klä ut sig till jultomten och stjäla alla julgranar, dekorationer samt julklappar. Helt enkelt, stjäla allt som har med julen att göra ifrån Vemdalen. Men i hans väg kommer en liten flicka vid namn Cindy-Lou Who som har andra planer för jultomten.

Den första versionen om hur Grinchen stjäl julen kom år 2000 med fantastiska Jim Carrey i huvudrollen som förkroppsligar den gröna figuren helt fulländat. Därför är det med höga förväntningar som jag sätter mig i salongen. Men tyvärr är den här tecknade versionen av Grinchen inte alls anpassad med några vuxenskämt, utan är helt anpassad för de mindre barnen. Som vuxen väntar jag länge efter mötet mellan Cindy-Lou och Grinchen men det inträffar först på slutet, och det är inte deras relation som står i centrum för berättelsen, vilket det är i den tidigare versionen.

Den här Grinchen är tecknad och därmed inte alls lika uttrycksfull i mimik och kroppsspråk som Jim Carrey, men visst är han lika gullig. Filmen gör att julstämningen inställer sig vare man vill eller inte och barnen är nöjda när vi lämnar salongen, speciellt mina yngre. Men samtidigt blir vi enormt sugna på att gå hem och sätta på DVD-spelaren för att njuta av Jim Carrey som Grinchen.

/Sara Trast

Kommentera.