Om Folkets Hus

Folkets Hus finns till för människorna i Boden. Vi uppfyller vårt syfte genom att skapa mötesplatser. Det kan handla om möten i kulturens tecken, därför ordnar vi bio, teater, musikkonserter med mera. Det kan också handla om att mötas för att prata med varandra, därför tillhandahåller vi välutrustade prisvärda möteslokaler för föreningar och konferenser.

Folkets Hus finns till för dig som bor, arbetar i eller bara besöker Boden.
Så vem du än är och var du än kommer från – varmt välkommen hit!

Folkets Hus historiaPressmaterial

Föreningen

Folkets Hus är en ekonomisk förening som ägs av sina medlemmar. Om du tycker att vår verksamhet är viktig är du välkommen att bli andelsägare och aktiv medlem i föreningen. Vänd dig till vårt kontor så berättar vi mer!

Liksom andra föreningar har vi en styrelse, verksamhetsplan och stadgar som utses av medlemmarna vid våra årsmöten (även kallade årsstämmor). Folkets Hus Boden är medlem i en nationell förbundsförening kallad
Folkets Hus och Parker. När vi skriver Folkets Hus eller Folkets Hus Boden menar vi den lokala föreningen och Folkets Hus och Parker åsyftar föreningen i vilken vi ingår och som ger oss vårt större, nationella perspektiv.

Vi samarbetar med kommunen, företag, föreningar och andra organisationer på orten med omnejd. Således är vi en viktig del i det lokala förenings- och näringslivet. I huset har otaliga kulturarrangemang ägt rum genom åren, men vi är mer än vår anrika historia. Vår servicepersonal är ett nytt kapitel i Folkets Hus berättelse. Vi tar hjälp av nya perspektiv och moderna metoder för att arrangera, liksom hjälpa andra arrangörer att arrangera, lyckade kulturaktiviteter.

BUKS

Folkets Hus delar ut ett stipendium för att stödja barn- och ungdomskultur (förkortat BUKS). Det kan tilldelas ungdom under 20 år som visat estetisk talang. Det kan även gå till personer eller organisationer som främjar barn- och ungdomskultur. Stipendiet syftar till…

… att ge stimulans till vidare utveckling åt barn/ungdomar under 20 år i Boden som visat talang inom det estetiska området
… att uppmärksamma personer eller organisationer som gör värdefulla insatser för barn- och ungdomskultur i Boden

Förutom äran erhåller stipendiaten (eller representant från organisationen) en liten present och en penningsumma om 2500 kr. I Folkets Hus lokaler finns en minnesplatta där namn på tidigare stipendiater graveras in.

Vem som helst kan föreslå stipendiat. Förslag mottages skriftlig med uppgift om…

… föreslagen stipendiat (namn, kontaktuppgifter)
… rekommendation (ca. 150 – 250 ord, med möjlighet att utveckla per telefon)
… motivering till diplom (ca. 15-45 ord)
… vem som lämnar förslaget (namn, kontaktuppgifter)

Om möjligt uppskattas det även om det finns en bild eller en video på stipendiaten, men detta är frivilligt.

Nominera BUKS-stipendiat

Sista anmälningsdag för BUKS 2020 är 6/4. Förslagen granskas därefter av en stipendiekommitté och stipendiater utses av Folkets Hus styrelse. Stipendium delas vanligtvis ut i samband med Folkets Hus årsstämma, i år skjuts däremot utdelning av stipedium till hösten 2020 med anledning av smittorisken av Coronaviruset, COVID-19. Beslutet om utdelning av stipendium kan inte överklagas. Nominering/ansökan skickas till:

Mejl

sonia@boden.fh.se

Post

Sonia Harr
Folkets Hus Boden
Box 43
961 21, Boden

Tidigare stipendiater

2019 – Ellen Rutström
2018 – William Väänänen
2017 – Amanda Klang
2016 – Emmy Midbjer
2015 – Fredrik Hallnor
2014 – Simon Björkén
2013 – The Glorias
2012 – Maj Lahti
2011 – Olle Lindström
2010 – Emilia Gedda
2009 – Sara Pohjanen
2008 – Cathrine Kullbrandt