Smallfoot – En film för hela familjen som måste ses

Tidigare filmer med ämnet ”Bigfoot”, eller Yeti som de också kallas, dessa enormt håriga bestar med väldigt stora fötter från isens och snöns rike, har alltid varit ur människornas perspektive. Men i Smallfoot är perspektivet omvänt och vi får följa huvudpersonen Migo, en Yeti, som ska fortsätta i sina fars fotspår och varje morgon skjutas iväg med huvudet före mot en gonggong för att väcka himlens stora gula snigel.

Migo tror stenhårt på att byns alla regler, som är nedtecknade på stenar och som bärs som en mantel av byns stenväktare, måste efterföljas. En av reglerna är att alla tankar och ideer som uppstår hos Yetis, som det inte finns svar på bland reglerna, ska bara tryckas undan och inte mer funderas på. Men när Migo en dag får se en levande smallfoot och berättar detta för alla i byn, blir han förvisad av stenväktaren som menar att han bara ljuger. För att åter få komma in i byn måste han bevisa att Smallfoot finns och han börjar därmed att leta. Men det visar sig att det finns fler Yeti som också funderar på om det inte finns någonting mer där utanför byns gränser.

Smallfoot är en glad överraskning, en lättsam, rolig och färgsprakande familjefilm.

Den största överraskningen är att den är som en liten musikal, fylld med medryckande sång- och dansnummer. Berättelsen är enkel, utan att bli tråkig eller förutsägbar. Karaktärerna är nyskapande men ändå med sympatiska sidor som alla kan känna igen sig i. Visst bygger filmen på myten om Bigfoot, om de ens existerar och hur livrädd människan skulle bli om de verkligen fanns på riktigt. Men problemet med rädsla inför något stort och okänt, visar sig kunna överbryggas bara man fattar ett beslut.

Passa på att se en film med mycket värme och skratt, jag tror inte att ni kommer att bli besvikna.

/Sara Trast

Kommentera.