Coco – Ett mexikanskt konstverk

I Miquels familj får ingen spela musik, inte äga något instrument eller ens nämna något av musikalisk karaktär. Familjen lever kvar i dåliga minnen från när farmors morfar lämnade familjen för att leva drömmen som musiker och han kom aldrig att återvända.

Miquel drömmer om att bli gitarrist och att bli lika stor musiker som sin idol Ernesto de la Cruz, som hyllas i hans hemstad med en talangtävling varje år. Miquel beslutar sig för att trotsa sin familj och ställa upp i tävlingen efter att farmor har krossat hans hemmagjorda gitarr som han har hållit gömd i flera år. Men ingen av de andra tävlanden vill låna ut sin gitarr så Miquel beslutar sig för att låna Ernesto de la Cruz gitarr som förvaras inlåst i hans hyllningskapell på gravplatsen.

Stölden av Ernestos gitarr gör att Miquel blir dömd att vandra bland de döda och sina gamla släktingar. För den här kvällen är nämligen avsedd för att hylla de döda och ge de chansen att få lämna dödsriket för en kväll. Men för att detta ska vara möjligt måste levande släktingar sätta upp kort på sina anhöriga och minnas de.

För att Miquel ska få återvända till de levande måste han hitta en släkting i dödsriket innan gryningen, som ger honom sin välsignelse. Men Miquel vill inte bara få välsignelsen att bli levande igen, utan även få sina släktingars tillåtelse att få syssla med musik. Därför bestämmer han sig för att hitta sin farmors morfar vilket leder in till ett fartfyllt äventyr.

Historien om Coco är något helt nytt från vad Disney har gjort tidigare. Det är inte någon sockersöt historia om prinsar och prinsessor eller med något gulligt djur som huvudperson. Utan berättelsen kretsar kring livet efter döden och att det man lämnar efter sig i livet, även följer med in i döden. Miquel vill våga leva sin dröm men även samtidigt visa vördnad och respekt för sina döda släktingar som är anledningen till att han finns.

Det är mycket dialog i filmen utan att det blir tråkigt eller att barnen tappar fokus. Filmen är tydligt inspirerad av mexikansk kultur och deras största konstnär, Frida Kahlo, som dessutom har en roll i filmen som sig själv. Coco är fylld av färg och vissa av scenerna i dödsriket är som mexikansk konst.

/Sara Trast

Kommentera.