Avengers: Infinity war – ett mästerverk som översvämmas av superhjältar

Mäktigare än så här kan det inte bli, alla Marvels superhjältar är samlade i en och samma film.

Captain America, Hulken, Thor, Black Panther, Dr Strange, Guardians of the galaxy och många fler. Antman saknas, men han har ju en egen uppföljare som kommer i juli. Och med tanke på hur Avengers: Infinity war slutar, så är det bra att han inte var med i den här filmen.

Filmen inleds dramatiskt med att Thors skepp har övertagits av Thanos, som är ute efter makten att få regera över hela universum med hjälp av de sex evighetsstenarna. Dessa stenar är placerade runtom i universum, även på jorden och den som har alla samtidigt blir mäktigast i hela världsalltet. Thor svär för sitt liv att det inte finns någon av dessa evighetsstenar ombord på skeppet men det visar sig att Thors odydiga bror, Loke, återigen har gjort ett misstag genom att behålla den evighetssten som egentligen skulle vara gömd och inlåst.

Efter att Thanos har fått det han vill ha finns det ingenting kvar av Thors skepp och han drar vidare på jakt efter de andra stenarna. I sitt sökande får Thanos kämpa mot den ena superhjälten efter den andra. Så filmen utspelar sig parallellt på flertalet ställen både på jorden och i rymden utan att det på något sätt blir stökigt i handlingen.

Alla superhjältarna göra en insats för att stoppa Thanos på sitt håll, så det blir många häftiga actionscener. Men de förstår väldigt snart att de måste finna ett sätt att samarbeta för att försöka stoppa hans framfart. Men frågan är om det kommer att räcka.

En film med samtliga superhjältar på plats samtidigt hade kunnat bli pannkaka på pannkaka. Men det är ödmjukheten hos hjältarna och övertygelsen hos skurken Thanos, om att han är universums beskyddare, som gör det trovärdigt. Det är ett bra manus med som vanligt rappa dialoger, välspelat av skådespelarna samt både snyggt regisserat och redigerat. Ett mästerverk helt enkelt.
Länge hoppas jag på att min favorit superhjälte, Dr Strange, ska komma med lösningen för att förinta skurken Thanos. Men jag kan avslöja att filmen är en cliffhanger och som biobesökare kan man bara spekulera i hur uppföljningen kommer att bli. Är detta upplösningen av Avengers och början på något nytt eller kommer det att gå att stoppa Thanos. För nu får vi vänta precis ett år innan Avengers: Infinity war part 2 (eller vad den nu kommer att heta) har premiär den tredje maj 2019.
/Sara Trast

Kommentera.