Aquaman – ett undervattens äventyr

Aquaman är en av hjältar i Justice league och är en blandning av människa och halvatlant. Filmen inleds med hur kärleken uppstår mellan en fyrvaktare och drottningen av Atlantis, som flyr havet på grund av ett arrangerat äktenskap och upp på land. Deras kärlek ger de en son, men verkligheten hinner snart ikapp de när kungen av Atlantis hittar sin drottning. Hon har inget annat val, än att ge sig tillbaka till Atlantis för att skydda sin son och sin livs kärlek från döden.

Aquaman växer upp med den ständiga funderingen kring vad som har hänt med hans mamma och att han är orsaken till allas olycka. För det finns ett Atlantis som väntar på att en ny kung ska ta sin rättmätiga plats och Aquaman är givetvis tilltänkt som kung, han måste bara förstå att han är värdig.

Mina förväntningar inför filmen var väldigt låga. För att vara ärlig är jag ett Marvel fan som gillar Thor och Guardians of the galaxy. Tjusningen med Justice league har jag aldrig riktigt förstått, förutom Superman förstås och nytillskottet Wonder Woman. Men Aquaman är en fristående berättelse som inte behöver förhålla sig till varken tidigare eller kommande filmer om Justice League eller förklara Aquamans koppling till gruppen.

Recensionerna kring Aquaman har varit väldigt svala, men jag upplever tvärtom att eftersom mina förväntningar var väldigt låga, blir jag därmed glatt överraskad. Det är absolut en fullt godkänd actionfilm, inte med några stora överraskningar, men med framförallt snygga undervattensscener. De har fått till känslan, rörelserna och framförallt ljudet som gör att man som publik finner livet i havet trovärdigt.

Det är scenerna under vattnet som är allra bäst i filmen och dess styrka. En annan styrka är den inledande kärleksaffären mellan Aquamans mor och far som spelas av en alltför plastikopererad Nicole Kidman och den naturligt rynkiga Temuera Morrison. Deras relation känns faktiskt naturlig och skapar känslomässig förnimmelse.

Visst är det ibland felplacerade försök till skämt igenom hela filmen och visst är skådespelartalangen hos huvudrollsinnehavaren inte den allra bästa. Men Jason Momoa är godkänd som Aquaman och som havsgud är han svår att motstå.

/Sara Trast

Kommentera.