Pris
Se evenemangets beskrivning

Speltid
1 tim 30 min

Undertext
Svensk textning

Hitler versus Picasso – om nazismens relation till konsten

Datum
Lördag 12 Maj14:00Boka biljetter

En del av TEMA. Förintelsen.

En sensationell skatt. En stor upptäckt. En filmisk guidad tur genom fyra slående utställningar. 80 år efter Hitlers krigsförklaring mot ”degenererad” konst kommer denna film som avslöjar hemligheterna bakom führerns skatt. Picasso, Matisse, Renoir och Chagall: målningar som gömts, stulits och fördömts kommer till slut upp i ljuset igen, och avslöjar nazismens besatthet av konsten.

Filmen tar sin början i det otroliga Gurlitt-fallet, mannen med en enorm konstsamling med verk som var förföljda och förbjudna under nazismen.

Filmen presenteras och berättas av Tony Servillo, som vunnit två European Film Awards, och som gjorde huvudrollen i Den stora skönheten, som vann en Oscar för bästa utländska film.

80 år har gått sedan nazistregimen i Tyskland bannlyste den så kallade ”entartete kunst” – degenererad konst – som ansågs ”kosmopolitisk och kommunistisk”.

1937 invigdes en utställning som brännmärkte och stigmatiserade denna konst, samtidigt som uråldriga och klassiska konstverk konfiskerades på Hitlers order.

Dokumentären berättar många historier. Och alla utgår från tre stora utställningar, som utgångspunkt för en rad mänskliga och konstnärliga historieskrivningar:

Entartete Kunst” München, 9 juli 1937
”21 rue La Boétie”, Paris, mars 2017
”Gurlitt Collection”

OBS! Detta är ett inspelat evenemang.

BILJETTINFO

Ordinarie pris: 170kr inkl. serviceavgift
Barn/Ungdom upp till 26 år: 135kr inkl. serviceavgift
Scenpass Sverige: 155kr inkl. serviceavgift
Medlem i konstförening: 155kr inkl. serviceavgift