Pris
Fritt inträde

Censur
Ej satt

Speltid
25 min + 30 min publiksamtal

Tal
Svenska

Undertext
Ingen undertext

Boden – Från by till stad

Datum
Onsdag 20 November16:30Se nedan för information

Visas endast onsdag 20 november

Program

16:30 Visningen startar
17:00 Samtal med Anders Björhammar
17:30 Avslut

Handling

Att Boden blev stad kan tillskrivas många omständigheter. Fästningsbygget naturligtvis, järnvägen, men utan en kyrka mitt i byn är det väl frågan om inte en helt annan inlandsby hade blivit stad.

Filmen skildrar utvecklingen från 1830-talets kyrkbygge fram till stadsbildningen 1919. Så här skriver NSD om filmen efter intervju med Björn och Anders, filmens skapare:

”De gamla arbetskollegorna träffades på Sveriges Television i Luleå och började jobba tillsammans 1974. Björhammar som reporter och producent och Emerius som redigare, fotograf och producent.

– Vi känner varandra väl och tycker båda att det finns så mycket bra filmmaterial. Inte bara i samarbete med Göran utan även med fotografen Stefan Holm. Då kändes det synd om allt material om Boden skulle ligga kvar i byrålådan. Jag har också mycket gammalt material från andra filmer som gjorts bland annat fem, sex filmer om garnisonen och musikkåren, säger Anders Björhammar.

– Det är plockat ihop material med gamla bilder som vi fått låna från Bodens kommunarkiv, försvarets bildarkiv och sedan har det även skett lite nyfilmning, säger Göran Emerius.”

Lena Leffler, Ingen visning av ny Bodenfilm NSD 2019-06-26

Arrangör

Folkets Hus Boden, ABF Boden och BodenArr

En del av Boden 100 år

Vid visning av film med 15-års åldersgräns måste du ha med dig din legitimation även när du köpt biljett via webben. Ledsagarregeln gäller endast i vuxet sällskap. Går du själv på bio händer det att vi ber om legitimation, var beredd på det. Rullstolsplatser finns på rad 14, höger balkong. För att välja specifika platser i salongen välj alternativet "Jag vill välja platser manuellt". Salongens kapacitet är två rullstolar med en ledsagare var. Vänligen respektera att dessa platser är till för de som sitter i rullstol. Genom att boka och köpa biljett via webben godkänner du att du tagit del av informationen om dessa begränsningar. Tack för ditt överseende!