Pris
Fri entré

Lokal
Saga, ingång Drottninggatan

Censur
Passar alla åldrar

Eldfesten

Datum
Tisdag 19 Mars18:00-22:00

Fira in våren med värme, gemenskap och härlig musik! Upplev Eldfesten på Saga via livesändning – direkt från Skansen i Stockholm!

17:30-19:00 – Hoppa över eldar på Medborgarplatsen. Där bjuds det även på traditionell persisk smaker i form av ash reshte, te & shirini zaban från Mandanas Café

18:00-22:00 Livesändning av Eldfesten på Saga direkt från Skansen i Stockholm

Fri entré! Artisterna som kommer att uppträda på Eldfesten presenteras längre fram.

Om Eldfesten

För tionde året i rad arrangerar Riksteatern vårvinterns stora utomhusfestival Eldfesten. Det största firandet i sitt slag för att välkomna att våren är i antågande. Nytt för i år är att festligheterna i Stockholm äger rum på Skansen. Nya och gamla traditioner möts i denna folkfest dit alla är välkomna.

Den 19 mars äger årets första utomhusfestival rum, då firas Eldfesten samtidigt i Stockholm, Göteborg och Malmö. En helkväll med lasershow, hopp över eldar, barnaktiviteter och uppträdanden av artister i världsklass. Festligheter som förra året lockade en stor publik och som följdes av tittare från hela världen via persisk tv. Efter flera år i Kungsträdgården, flyttar nu firandet i Stockholm till Skansen.

Eldfesten är en folklig icke-religiös högtid som har firats bland många olika folkslag under nästan 4000 år, trots förbud i vissa länder. På persiska heter högtiden Chaharshanbeh Soori och firas alltid tisdagen närmast före det iranska nyåret, Nouroz, som i sin tur infaller på vårdagjämningen. Precis som i det svenska traditionella Valborgsfirandet hälsas naturens förändring med flammande eldar, att vinter blir vår och att solen och ljuset kommer tillbaka.

Alla, oavsett nationalitet, ålder, religion och etnicitet ska känna sig lika välkomna att delta i firandet. Det är en fest för mångfald och integration.

– Eldfesten är bland de största kulturevenemang som vi har i Sverige med tiotusentals i publiken varje år och flera miljoner tittare världen över som följer festligheterna digitalt. Eldfesten har blivit en tradition i Sverige och därför finns det ingen mer passande plats än just Skansen för vårt tioårsjubileum, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern.

– Vi är glada att äntligen kunna inkludera Eldfesten i den rad av traditioner som firas på Skansen, säger Anette Björlin, producent på Skansen. Det är ett fint arrangemang i linje med den mångfald vi vill visa i programverksamheten.